مبانی نظری و عملی عرفان و طریقت صفویه در «عرفان ثقلین»
«عرفان ثقلین؛ مبانی نظری و عملی عرفان و طریقت صفویه» عرفان اسلامی و طریقت صفویه را با روش عینی و علمی با رجوع به اسناد و مدارک موجود تبیین میکند.
عرفان ثقلین عرفان اصیل اسلامی مبتنی بر قرآن حکیم، سنت مصطفوی و ولایت علوی است که برگرفته از حدیث متواتر نبوی معتبر، شریف و گرانقدر ثقلین اس
«عرفان ثقلین؛ مبانی نظری و عملی عرفان و طریقت صفویه» عرفان اسلامی و طریقت صفویه را با روش عینی و علمی با رجوع به اسناد و مدارک موجود تبیین میکند.
عرفان ثقلین عرفان اصیل اسلامی مبتنی بر قرآن حکیم، سنت مصطفوی و ولایت علوی است که برگرفته از حدیث متواتر نبوی معتبر، شریف و گرانقدر ثقلین است.
طریقت عرفانی صفویه که از وجوه بارز عرفان ثقلین است توسط شیخ صفیالدین اردبیلی عارف بزرگ قرن هشتم در ایران بنیان نهاده شده و سلسله صفویه نام خویش را از ایشان گرفته است. طریقت صفویه مهمترین جنبش عرفانی ایران در تاریخ ایران اسلامی تأثیر سازنده، شگرف و ماندگاری بر جای گذاشت. این طریقت اسباب تأسیس حکومت و جامعه شیعه در ایران شد که آثار ارزشمند آن تاکنون زنده است.
دوره صفویه مهمترین دوران تاریخی ایرانی اسلامی به شمار میآید، چراکه نهصد سال پس از انقراض ساسانیان، یک فرمانروایی متمرکز ایرانی بر سراسر ایران آن روزگار حاکمیت یافت. پس از اسلام چندین فرمانروایی ایرانی مانند صفاریان،آل بویه، صفویه، سامانیان و سربداران تشکیل یافتند، اما هیچکدام نتوانستند تمام ایران را تحت پوشش خود درآورده، بین مردم ایران یکپارچگی پدید آوردهاند.
این کتاب شامل مقدمه، فصلهای سهگانه و بخش تصاویر و نمایهها و منابع است:
افتتاحیه کتاب به سخنرانی علمی، دقیق و متین مقام معظم رهبری که بهترین سخنرانی در تجلیل شیخ صفیالدین اردبیلی اختصاص دارد. مقدمه کتاب هم به بیان سخنان پروفسور سیدحسین نصر، مهمترین اسلامشناس در غرب، درباره عرفان ثقلین و اهمیت احیای طریقت صفویه اختصاص یافته است.
فصل اول- کلیات عرفان نظری و عملی
فصل نخست کتاب، به کلیات عرفان عملی و نظری میپردازد. عرفان و معرفت عرفانی، عرفان نظری و عرفان عملی، شریعت و طریقت و حقیقت، حقیقت سلوک و نیت سلوک، مباحث محوری این فصل از کتاب به شمار میآیند.
فصل دوم- مبانی عرفان نظری طریقت صفویه
در فصل دوم مبانی عرفان نظری طریقت صفویه مطرح میشوند. در این فصل مباحثی نظیر الله در قرآن کریم، صفات مفرد و ترکیبی خداوند، رابطه خداوند با جهان، رابطه خداوند با انسان، توحید، توحید مولیالموحدین امام علی (ع)، علوم قرآنی، هدف غایی تنزیل قرآن کریم،ولایت، انسان کامل، امام زمان(عج)، وحدت وجود،اخلاق محمدی و نشانه های ایمان کامل به مخاطب عرضه شدهاند.
فصل سوم- مبانی عرفان عملی طریقت صفویه
فصل سوم کتاب به مبانی عرفان عملی طریقت صفویه اختصاص دارد. سیر و سلوک معنوی، فقر سلوکی، ارکان اربعه، قوام سلوک، اذکار، شرح خطبه ۲۱-۲۰ نهجالبلاغه، کشف و کرامات، اخلاق علوی، اخلاق سالک، مرگ آگاهی، فتوت، عشق، نشانه شناسی، مقامات سلوک، برنامه خودسازی معنوی بحثهای محوری این فصل کتاباند.
در پایان نیز فهرست منابع، نمایه آیات، نمایه، تصاویر بقعه شیخ صفیالدین اردبیلی و آثار مولف آمده است.
«عرفان ثقلین؛ مبانی نظری و عملی عرفان و طریقت صفویه» نگاشته دکتر سید سلمان صفوی با مقدمه دکتر سید حسین نصر، در ۳۳۸ صفحه از سوی آکادمی مطالعات ایرانی لندن با همکاری مرکز تحقیقات و مطالعات شیخ صفی الدین اردبیلی به چاپ رسیده است.
+
شنبه ۲۵ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۳۱
منبع:
کتابخانه مجلس
نظر شما